Wanneer plukken
Rijp fruit dat je nog wil bewaren, heeft steeds een juiste balans tussen zuur en suikers. Het is dus belangrijk de vruchten te plukken wanneer ze rijp zijn, maar nog voldoende zuur bevatten. Drie manieren om te weten of je fruit rijp is:
- De vruchten vallen van de bomen.
- De vruchten komen makkelijk los wanneer je ze met een draaibeweging aan de steel plukt.
- Een geplukte vrucht die rijp is, heeft bruine pitten. Zijn de pitten bruin, dan zijn ze rijp. Zijn de pitten nog wit, dan zijn ze nog niet rijp.
Hoe plukken?
- Appels en peren hebben een dun vel, wat betekent dat ze zeer kwetsbaar zijn. Pluk ze daarom altijd met de volle hand.
- Pluk altijd eerst vanop de grond.
- Gebruik een mand die zacht is binnenin. Zo zijn er speciale plukmanden op de markt. Heb je dit niet, gebruik dan een gevlochten mand of eventueel een plastieken emmer (metaal is af te raden). Ideaal is een mand die je zelf niet moet vasthouden, zoals bijvoorbeeld een plukmand. Heb je een emmer, maak dan een haak zodat je de emmer aan de ladder kan hangen als je hoger plukt. Een ander voordeel van de plukmand is dat je ze onderaan kan openritsen zodat je zachtjes het fruit in een bak kan laten rollen.
- Hang je emmer of plukmand altijd aan de kant van het hand waar je mee plukt. Pluk je op de grond, dan kan de plukmand op de buik hangen.
- Gadgets om te plukken zijn niet aan te raden, al kunnen plukstelten eventueel wel nuttig zijn (voor laagstam). Als je deze onder de schoenen bindt, dan sta je 40 cm hoger. Let wel: het is een ware evenwichtsoefening!
- Leg nooit te grote volumes vruchten in je mand, anders dreigen ze beschadigd te geraken door het gewicht.
- Controleer je vruchten tijdens het plukken op kwetsuren / littekens. Zijn ze gekwetst, dan zijn ze niet meer geschikt voor bewaring.
- Kwetsuren komen voor omdat de vruchten aangevreten zijn, bijvoorbeeld door vogels en wespen (rijp fruit is aantrekkelijk!), omdat ze schimmels bevatten (bijvoorbeeld omdat ze te dicht bij elkaar hangen), omdat de bomen fout gesnoeid zijn en er niet voldoende zon aan de vruchten kan of door andere weersomstandigheden (bijvoorbeeld hagel).
- Afgevallen vruchten kan je niet meer gebruiken voor bewaring, want ze gaan sowieso rotten.
- Om sap te persen kan je wel gevallen of geschud fruit gebruiken en deze moeten niet gaaf zijn.
- Een plukstok kan handig zijn om zonder ladder kleine hoeveelheden fruit te plukken