Veelgestelde vragen

Moet ik mijn fruit gratis aanbieden?

Neen, dat moet niet. Je kan een wederdienst vragen in de vorm van onderhoud, advies of een deel van het geplukte fruit. 

Je mag ook geld vragen. Hou dan rekening met een aantal voorwaarden:

  • Als je meer dan 50 are hoogstamfruit kweekt dan moet je je bij het FAVV (federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) registreren.
  • Gebruik je gewasbeschermingsmiddelen of biociden? Meld dit aan de plukker en stel je in regel qua erkenning van de producten en het bijhouden van een gebruiksregister
  • Als je land- of tuinbouwer bent, moet je nagaan of de verkoop van hoogstamfruit niet onder de nevenactiviteit ‘Hoeveverkoop’ valt. Op de website van steunpunt hoeveproducten vind je informatie
  • Afhankelijk van je hoofd- of bijberoep als statuut is het mogelijk dat je deze inkomsten moet aangeven bij de persoonsbelasting. Dit vraag je best na bij de dienst FOD, je Lokaal belastingkantoor of een boekhouder

 

Hoe zit het met verzekering?

De plukker kan bij schade of ongeval een beroep doen op zijn eigen familiale verzekering. De aanbieder kan nooit aansprakelijk gesteld worden, tenzij er -na een val van zijn ladder- een duidelijk gebrek aan de ladder kan aangetoond worden. Dus als de plukker zijn eigen ladder gebruikt of jouw ladder zonder duidelijke uiterlijke gebreken, kan je niet aansprakelijk gesteld worden bij een ongeval. Je kan aan je eigen verzekeraar meer uitleg vragen of een tijdelijke verzekering afsluiten.

 

Kan ik mijn aanbod van de website halen?

Is je fruit niet (meer) beschikbaar of je wil niet meer gecontacteerd worden? Dan kan je je aanbod tijdelijk onzichtbaar stellen door in te loggen op de website en je gegevens en aanbod aan te passen of te verwijderen. 


Moet ik mijn boomgaard permanent openstellen?

Neen. Je maakt met elke plukker individueel afspraken over hoe, wanneer en hoeveel er geplukt mag worden.

 

Moet ik als plukker zelf op zoek naar een aanbieder?

Ja, goedgeplukt is enkel een platform om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Wanneer je bent geregistreerd als plukker, zie je de contactgegevens en details van de aanbieder. Als je een interessant aanbod hebt gevonden bij jou in de buurt, contacteer je de aanbieder per mail of telefonisch om praktische afspraken rond de oogst vast te leggen.

 

Waarom werken jullie met regio’s of regionale landschappen?

Goedgeplukt is een initiatief van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de regio Haspengouw. Snel werd er op vraag van 17 andere regionale landschappen beslist om het platform open te stellen voor iedereen in Vlaanderen. Je kan zelf vrij kiezen hoe ver je je wil verplaatsen om te gaan plukken.

 

Hoe pluk je veilig?

Hier vind je informatie over hoe en wanneer veilig hoogstamfruit te plukken

 

Lees hier onze algemene voorwaarden.